AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević u emisiji „Kontravizija“ Lava Grigorija Pajkića, komentarišući trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji, rekao je da politika Srbije daje rezultate, a da to pokazuje i ljutnja druge strane.

- Ja principijelno Kosovo i Metohiju vidim kao sastavni deo Srbije. Mislim da kada imate skladni dijalog možete da postignete sve. Verujem da ono što radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a to je taj dijalog i težnja da sve rešimo kroz dijalog, jeste najbolji put. To pokazuje i ljutnja druge strane, jer ta politika daje rezultat, a oni nemaju adekvatno oružje protiv toga - kaže Đorđević i dodaje:

Oni pokušavaju na sve načine da isprovociraju Srbiju i da Srbiju uvuku u neke priče koje bi oni voleli da budu…Naš principijelni stav, pozicija u svetu, odgovorna politika predsednika Vučića potpuno matira drugu stranu i da mi možemo da očekujemo sve kontraverznije odluke druge strane - izjavio je Đorđević.

On je na to što se Hašim Tači u UN-u zahvalio Vuku Jeremiću rekao da je mnogo stvari koje je Jeremić uradio dok je bio na vlasti bilo protiv Srbije.

- Mi danas imamo neke posledice svega toga. Mnogo odluka su loše urađene. Teško ih je ispraviti..potrebno je mnogo vremena. Verujem da konekcija koja postoji između Tačija i Jeremića ima i drugu dimenziju - ocenio je Đorđević dodajući da građani Srbije dobro znaju ko je kakav.

Odgovarajući na pitanje kako je zadovoljan rezultatima u 2018. godini, Đorđević je izjavio da je urađeno sve ono što je obećano građanima.

- Moram da kažem da jesam zadovoljan, bilo je dosta i problema i izazova u toku 2018. godine. Mi smo mnogo toga obećali, nekih krupnih stvari, tako da mi je na kraju laknulo jer sve ono što smo obećali našim građanima mi smo to i uradili. Verovatno bi od 1.januara odmah počelo s tim: „Eto laka obećanja...“, ali na njihovu žalost, a na našu radost sve smo završili - rekao je Đorđević.

Foto: TvPink Printscreen

Komentarišući rad SOS linije za žrtve nasilja, Đorđević kaže da je to pitanje rešeno.

-To je bila poslednja stvar koja nije bila ispunjena, bukvalno, do pretposlednjeg radnog dana. U petak je i ona proradila, kao što smo obećali građanima. I to je šesta po redu, iako je bilo dosta priča kada će Srbija da dobije liniju. Ako nisu videli tih pet, evo šesta nacionalna, koju finansira država je sada proradila. Verujem da će ona onima kojima je poterbna i da pomogne. Ali ne bi trebalo da tu stanemo, moramo da se borimo protiv nasilja i da negujemo društvo u kom nasilja neće biti. Ali eto SOS linija je upravo tu da pomogne ženama koje su pretrpele i koje su žrtve nasilja, da ih posavetuje i da dobiju najadekvatiju pomoć - kazao je Đorđević.

Za sredstava koja dobijaju porodilje Đorđević kaže

-To je zakon koji postoji već dugo vremena i funkcioniše. Naravno, vrlo lako ga je kritikovati s obzirom na to da se radi o ranjivoj kategoriji, o majkama, ženama i mi svakako hoćemo da unapredimo njihov položaj. Svaka izmena je, koliko god oni kritikovali, sa sve većim i većim pravima majki. Kada imate kritike, treba da znate zašto kritikujete. Mi imamo sredstva, koja sva podelimo.. Neopravdano kažu da se nekima uskraćuje pomoć - naveo je Đorđević.

#Priština

#Zoran Đorđević

'